10 plats típics de la cuina catalana

cuina tradicional catalana a canyelles

Pa amb tomàquet

Un dels aperitius més comuns a qualsevol taula catalana consisteix en una llesca de pa untada tomàquet, amb una mica de sal i oli. Pot acompanyar embotits com el fuet, verdures rostides o peix adobat.

 

Calçots amb salsa romesco

Els darrers mesos d’hivern i principis de primavera, les barbacoes s’omplen de calçots. Es tracta d’una ceba tendra i allargada que es rosteix fins que queda una capa negrosa –que després es retira amb mestratge– servida amb salsa romesco.

 

Escalivada

Aquest plat consisteix en pebrots vermells, albergínia, ceba i de vegades patates cuits a la brasa, si bé també es pot preparar al forn. Un cop cuites, les verdures es pelen i tallen a tires que poden servir soles o damunt de pa.

 

Botifarra amb mongetes

Les botifarres són un tipus de salsitxa preparat a terres catalanes, sent les de Vic unes de les més conegudes. Solen acompanyar-se de mongetes o mongetes blanques.

 

Fricandó

Un dels plats típics de Catalunya s’elabora a base de filets fins de carn de vedella i, gairebé sempre, s’acompanya de bolets típics de la zona (moixernons, llit-secs, ceps, gírgols o rovellons).

 

Mar i muntanya

Un dels guisats més emblemàtics de la cuina als pobles costaners incloïa una barreja de carn (conill o pollastre) amb crustacis, sípia o calamars per allargar el plat. Tradicionalment cuit en una olla de fang, va ser un plat de pescadors.

 

Escudella

Els plats de cullera són els reis de les taules catalanes i l’escudella és la recepta per excel·lència per passar-hi l’hivern. A més del brou i la pasta de galets, s’hi acompanya el plat de carn cuita i les verdures.

 

Cargols a la llauna (Caragols)

Procedent de les terres de ponent arriba aquesta senzilla recepta que consisteix en cargols cuits a la brasa o al forn amb una llauna. Se serveixen acompanyats de salsa allioli o vinagreta.

 

Crema cremada

Una de les postres típiques de Catalunya feta a base de llet, ous i sucre presentada en una cassola de fang. Junt abans de menjar, s’empolvora sucre per la superfície i es torra amb un cremador fins que queda una bona capa dura.

 

Panellets

Els dies previs a Tots Sants, els catalans gaudeixen de les múltiples varietats d’aquests dolços. Els tradicionals estan coberts per pinyons torrats, però els pots trobar de cafè, xocolata, coco o altres sabors.

10 plats típics de la cuina catalana

El millor menjar casolà amb ingredients de qualitat

L’origen del calçots

L’origen del calçots

Els calçots, aquesta deliciosa i peculiar varietat d'enceba, han transcendit les fronteres culinàries per convertir-se en una icona de la gastronomia catalana i una experiència social que uneix les persones al voltant d'una taula. Aquest menjar s'ha guanyat el seu...

Llegir més
L’origen dels menús

L’origen dels menús

L'origen dels menús es remunta a l'antiguitat, quan les societats van començar a organitzar menjars més estructurats i formals. Tot i que no hi ha un moment o lloc específic on es pugui dir que es van crear els primers menús, es pot trobar evidència de la seva...

Llegir més