A Cal Manelet Restaurant sabem que hi ha moltes maneres de cuinar els calçots, però la millor indiscutiblement a part de ser la tradicional és fer-los a la brasa. Però no a la brasa tal com ens imaginem sinó al foc de branquillons de cep, que és la forma original de fer-los a més de com ho fem al nostre restaurant Cal Manelet.
Calçots a casa a la brasa
Si disposem de l’espai i el material de barbacoa, una de les maneres més fàcils de cuinar els teus calçots a casa serà a la brasa. Primer hauràs de preparar-los (tallant les fulles i les arrels del calçot), després col·locar-los molt junts i apretujats a la graella per assegurar una bona cocció i, finalment, quan estiguin al punt (la capa exterior negra i l’interior tendre) embolicar-los a paper i deixar-los reposar.
Calçots al forn
Pels qui no tenen opció de cuinar-los a la brasa, hi ha altres maneres de fer-ho aconseguint resultats igual de bons. Una de fer els calçots al forn.
Igual que a la brasa, calçots al forn exigeixen una preparació prèvia: s’han de netejar, tallar part de les fulles i extreure’n l’arrel. Es disposen un al costat de l’altre sobre una reixeta i, en aquest cas, col·locarem una safata a sota per evitar tacar el forn amb l’aigua que deixaran anar durant la cocció. Quin temps de cocció necessiten els calçots al forn? Uns 15 minuts amb el forn a 200°C, amb calor baixa i aire amunt i avall, seran suficients per tenir els nostres calçots a punt per embolicar-los.
Calçots a la planxa elèctrica
El primer pas per cuinar els calçots a la planxa és, de nou, preparant-los bé. Es renten per eliminar la terra, s’assequen amb un drap i se’ls talla el cul amb les arrels i les fulles pansides.
Després d’haver encès i deixat escalfar la planxa, tirem un rajolí d’oli i comencem a col·locar els calçots. En aquesta ocasió, anirem posant-los de mica en mica (en grups de 3 o 4) en funció de la mida de la nostra planxa. Deixarem els calçots a la planxa durant uns 10-15 minuts, sense importar que es posin negres.
Quan hagi passat aquest temps, posem un pessic de sal, els emboliquem amb paper i els deixem reposar, perquè s’acabin de coure. I llest! A gaudir d´uns saborosos calçots a la planxa.
Calçots arrebossats
Quin és l’avantatge més gran que ofereixen els calçots arrebossats? Doncs que podem fer servir els calçots que ens van sobrar de la nostra calçotada a casa o preparar-los amb qualsevol de les opcions anteriors i després deixar-los refredar sense problemes.
Com fer calçots arrebossats? Un cop fets els calçots, els netegem com si els volguéssim menjar, els tallem a la mesura que ens convingui (entre 5 i 10cm) i els arrebossem amb ou i pa ratllat, panko o farina de cigró, segons la textura que vulguem aconseguir amb la nostra original recepta de calçots arrebossats.
Es fregeixen amb oli d’oliva molt calenta, s’assequen en un paper absorbent per eliminar l’excés i se serveixen calents acompanyats d’una bona salsa romesco.