Pa amb tomàquet
Un dels aperitius més comuns a qualsevol taula catalana consisteix en una llesca de pa untada tomàquet, amb una mica de sal i oli. Pot acompanyar embotits com el fuet, verdures rostides o peix adobat.
Calçots amb salsa romesco
Els darrers mesos d’hivern i principis de primavera, les barbacoes s’omplen de calçots. Es tracta d’una ceba tendra i allargada que es rosteix fins que queda una capa negrosa –que després es retira amb mestratge– servida amb salsa romesco.
Escalivada
Aquest plat consisteix en pebrots vermells, albergínia, ceba i de vegades patates cuits a la brasa, si bé també es pot preparar al forn. Un cop cuites, les verdures es pelen i tallen a tires que poden servir soles o damunt de pa.
Botifarra amb mongetes
Les botifarres són un tipus de salsitxa preparat a terres catalanes, sent les de Vic unes de les més conegudes. Solen acompanyar-se de mongetes o mongetes blanques.
Fricandó
Un dels plats típics de Catalunya s’elabora a base de filets fins de carn de vedella i, gairebé sempre, s’acompanya de bolets típics de la zona (moixernons, llit-secs, ceps, gírgols o rovellons).
Mar i muntanya
Un dels guisats més emblemàtics de la cuina als pobles costaners incloïa una barreja de carn (conill o pollastre) amb crustacis, sípia o calamars per allargar el plat. Tradicionalment cuit en una olla de fang, va ser un plat de pescadors.
Escudella
Els plats de cullera són els reis de les taules catalanes i l’escudella és la recepta per excel·lència per passar-hi l’hivern. A més del brou i la pasta de galets, s’hi acompanya el plat de carn cuita i les verdures.
Cargols a la llauna (Caragols)
Procedent de les terres de ponent arriba aquesta senzilla recepta que consisteix en cargols cuits a la brasa o al forn amb una llauna. Se serveixen acompanyats de salsa allioli o vinagreta.
Crema cremada
Una de les postres típiques de Catalunya feta a base de llet, ous i sucre presentada en una cassola de fang. Junt abans de menjar, s’empolvora sucre per la superfície i es torra amb un cremador fins que queda una bona capa dura.
Panellets
Els dies previs a Tots Sants, els catalans gaudeixen de les múltiples varietats d’aquests dolços. Els tradicionals estan coberts per pinyons torrats, però els pots trobar de cafè, xocolata, coco o altres sabors.