Els cargols es troben a tot arreu i encara que a la majoria dels jardiners no els agraden, els cargols són un menjar culinari, encara que no apte per a tots els gustos.
Tot i que repugnants per a moltes persones, els cargols es consumeixen a tot el món i són molt saludables. Les petxines de cargol rostides trobades en excavacions arqueològiques indiquen que els humans els han menjat des de la prehistòria i els romans cultivaven cargols alimentant-los amb dietes especials per millorar-ne el sabor.
Les espècies Theba Pisana, Otala Lactea i Helix Aspersa, entre d’altres, són les més demanades. Tenen propietats anticancerígenes i potencien el sistema immunològic pels seus efectes antioxidants i antiinflamatoris.
Un cargol mitjà està compost per un 80% d’aigua, 15% de proteïna i 2,4% de greix. Contenen àcids grassos essencials, calci, ferro, seleni, magnesi i són una font rica en vitamines E, A, K i B12. Tot i això, malgrat aquests beneficis, la immensa majoria de la població no l’incloem en la nostra dieta.