Origen dels calçots

l’origen dels calçots, aquesta deliciosa i peculiar varietat d’enceba, han transcendit les fronteres culinàries per convertir-se en una icona de la gastronomia catalana i una experiència social que uneix les persones al voltant d’una taula. Aquest menjar s’ha guanyat el seu lloc a la tradició i la cultura, però quin ès l’origen dels calçots i com han esdevingut tan estimats a Catalunya?

 

Els inicis dels calçots: Origen i evolució

La història dels calçots és remuntada a la comarca de Tarragona, a Catalunya, a finals del segle XIX. Es diu que el pagès Xat de Benaiges, a Valls, va ser qui accidentalment va descobrir aquest mètode de cultiu únic. El procés de cultiu dels calçots implica la plantació de cebes en línies i, quan els cebes creixen i es desenvolupin, es cobreixen amb terra per protegir-los i fomentar-ne el creixement vertical. Això dóna com a resultat cebes alargades i tendres, conegudes com a calçots.

 

La festa dels calçots: Un esdeveniment social i culminant

La festa dels calçots, coneguda com a calçotada, és un esdeveniment culinari i social que reuneix famílies, amics i comunitats al voltant d’una graella o barbacoa per celebrar la temporada de calçots, que generalment va des de novembre fins a abril. Els calçots es rosteixen a la graella fins que estan tendres i se serveixen amb una deliciosa salsa romesco, que aporta un sabor picant i complementa perfectament la dolçor dels calçots.

 

Un símbol cultural i gastronòmic

Els calçots han evolucionat més enllà del seu estatut de simple aliment. Representen l’essència de l’hospitalitat i la companyonia catalanes. Les calçotades són ocasions socials que reuneixen persones de totes les edats per gaudir de bon menjar, converses animades i rialles compartides. A més, els calçots han transcendit les fronteres regionals i han esdevingut un emblema de Catalunya, fins i tot sent part de festivals i esdeveniments turístics.

 

El llegat durador dels calçots

Els calçots han perdurat en el temps, resistint els embats del canvi cultural i gastronòmic. El seu encant rau en la connexió que estableix entre les persones i la tradició, així com en el sabor inconfusible. Els calçots són una celebració de la terra, la comunitat i l’autenticitat culinària, recordant-nos que en un món d’innovació constant hi ha bellesa a preservar les arrels i assaborir allò autèntic.

Com es cultiven els calçots?

Si voleu gaudir d'una bona calçotada no ho dubteu i poseu-vos en contacte

Com es cultiven els calçots?

Com es cultiven els calçots?

Els calçots són una varietat de ceba tendra típica de Catalunya i el seu cultiu és semblant al de la ceba comuna. A continuació des de Cal Manelet us presentem els passos generals per cultivar calçots:   Preparació del terreny: els calçots prefereixen un sòl ben...

Llegir més
Beneficis de cuinar a la brasa

Beneficis de cuinar a la brasa

Cuinar a la brasa és una tècnica culinària popular a tot el món. A més de ser una forma deliciosa de preparar aliments, també té una sèrie de beneficis per a la salut. Aquí te'n deixem alguns:   Reducció del greix: en cuinar a la brasa, el greix es fon i cau a...

Llegir més
Com cuinar els calçots?

Com cuinar els calçots?

A Cal Manelet Restaurant sabem que hi ha moltes maneres de cuinar els calçots, però la millor indiscutiblement a part de ser la tradicional és fer-los a la brasa. Però no a la brasa tal com ens imaginem sinó al foc de branquillons de cep, que és la forma original de...

Llegir més