L’origen dels menús

L’origen dels menús es remunta a l’antiguitat, quan les societats van començar a organitzar menjars més estructurats i formals. Tot i que no hi ha un moment o lloc específic on es pugui dir que es van crear els primers menús, es pot trobar evidència de la seva existència en diferents cultures al llarg de la història.

A l’antiga Roma, per exemple, es coneixien com a “sopars” i eren una part important de la vida social. Els amfitrions romans planificaven amb cura els menús per als seus convidats i els presentaven en forma escrita o en tauletes d’argila perquè els comensals poguessin veure què se serviria. Aquests menús incloïen múltiples plats que se servien en un ordre específic, començant amb aperitius, després entrants, plats principals i postres.

A l’Edat Mitjana, especialment a l’època del Renaixement, els menús es van tornar més elaborats i detallats. Els banquets reals i de la noblesa presentaven una àmplia varietat de plats, amb nombrosos cursos i opcions per triar. Els menús en aquella època sovint s’escrivien en pergamí i s’exhibien a la taula principal perquè tots els convidats poguessin veure’l.

Amb el temps, els menús es van fer més comuns als restaurants i establiments públics. Durant el segle XIX, amb l’auge de la gastronomia i la professionalització dels xefs, els menús esdevingueren una part integral de l’experiència de menjar fora. Es dissenyaven amb cura per mostrar la varietat d’opcions disponibles i per guiar els comensals a través de la seqüència adequada de plats.

Avui dia, els menús es troben a pràcticament tots els establiments de menjar, des de restaurants de luxe fins a menjar ràpid. Poden presentar-se de forma impresa o digital, i alguns llocs fins i tot ofereixen menús interactius en tauletes o pantalles. Els menús també s’han adaptat a les preferències dietètiques i restriccions alimentàries, com ara opcions vegetarianes, veganes o sense gluten.

El millor menjar casolà amb ingredients de qualitat

Com es cultiven els calçots?

Com es cultiven els calçots?

Els calçots són una varietat de ceba tendra típica de Catalunya i el seu cultiu és semblant al de la ceba comuna. A continuació des de Cal Manelet us presentem els passos generals per cultivar calçots:   Preparació del terreny: els calçots prefereixen un sòl ben...

Llegir més
Beneficis de cuinar a la brasa

Beneficis de cuinar a la brasa

Cuinar a la brasa és una tècnica culinària popular a tot el món. A més de ser una forma deliciosa de preparar aliments, també té una sèrie de beneficis per a la salut. Aquí te'n deixem alguns:   Reducció del greix: en cuinar a la brasa, el greix es fon i cau a...

Llegir més
Com cuinar els calçots?

Com cuinar els calçots?

A Cal Manelet Restaurant sabem que hi ha moltes maneres de cuinar els calçots, però la millor indiscutiblement a part de ser la tradicional és fer-los a la brasa. Però no a la brasa tal com ens imaginem sinó al foc de branquillons de cep, que és la forma original de...

Llegir més